Özgür Ruhlar ve Öğrettikleri

1789299_orig
~William Arthur Ward ~

Bugün okumam gereken çok kağıt olduğu için hemen her hafta düzenli olarak gittiğim yoga dersine gidemedim. Aklım orada. Hatta bedenen o dersi şu an yapmıyor olsam da ruhum bu yazıyı yazarak yoga yapıyor gibi. Küçük özgür ruhum. Jivanmukta'm.

Jivamukti dersinden bahsedildiğini ilk duyduğumda yoga pratiğim çok düzenli değildi ve hocama "Herkes çok anlatıyor; sizce şu an girebilir miyim bu derse?" diyip "Birkaç ay bekle," cevabını aldığımda hafif bir burukluk olsa da, o ayın eninde sonunda geleceğini bildiğimden çok da üzülmemiştim. Ve vakti gelip ilk Jivamukti dersine girdiğimde, dersin büyük bir kısmında hem nefessiz kaldığım hem de bedenim "Bıraaak, duuur, yapmaaa" diye bas bas bağırdığı için bırakıp izlemek zorunda kaldım. Hocamın gözleri arada üstümde geziniyor, ama ağzı hiç müdahale etmiyordu perişan halime. Bir bildiği vardı muhakkak. Yoksa ruhumu teslim etmek üzere olduğumu görmüyor olamazdı..

Hep çok inandım buna. İşini iyi yapan öğretmenlerin bir bildikleri olduğu için bazı şeyleri yaptıklarına/söylediklerine. Ve bazı şeyleri ise yine bu sebepten hiç yapmayıp hiç dillendirmediklerine. Sen kendin bulabil diye cevabı.


White Lotus Photograph by Hoi Ngan Chan
            White Lotus is a photograph by Hoi Ngan Chan which was uploaded on March 14th, 2013.

Ne şanslıyım ki kendi acemi ev pratiğimden çıkıp stüdyo matları arasına karıştığımda sonradan adeta başöğretmenlerim olan o iki kadınla kesişti yolum: Birbirinden pek çok açıdan çok farklı, ama ikisi de işinin ehli, aktardıkları bilgiyi inanılmaz derecede özümsemiş oldukları için su gibi akıtan, konuşmaya başladıklarında sonsuza kadar dinleyebileceğim iki adanmış ruh. Yoga yolunun getirdiği açılımlar karşısında zorlandığımda elimden tutan, sırtımı sıvazlayan, bitmeyen sorularımı sabırla dinleyen, bazen de uçurumdan aşağı itiliyormuşum gibi hissettirip aslında uçabildiğimi görmemi sağlayan.

Hangi konuya ilgi duyarsanız duyun, eğer sadece kendi çabanızla uzun zamanda öğrenme yoluna gitmeyecekseniz, iyi bir rehber süreci epey hızlandırıyor. Kolaylaştırıyor diyemiyorum, çünkü gerçekten karşınızdakinin bilgisine, deneyimine, yaptığı işe olan bağlılığına ve size karşı duyduğu sorumluluk duygusuna inanıp kendinizi onun ellerine bıraktığınızda, başka bir deyişle kendinizi tüm güçlü ve zayıf yönlerinizle ona açıp teslim olduğunuzda, iyi bir öğretmen zorlayacaktır sizi. Daha ileri bir seviyeye gelmek önemli ya da şart olduğu için değil; siz bir arayışta olduğunuz ve karşınızdakinin o apaçık ve deneyimlerle yoğrulmuş algısına "bir arayışın içindeyim; bana yardım et" sinyalleri yolladığınız için.




Çocukluğumdan beri yoluma ışık tutan, beni kah pışpışlayan kah zorlayan ama illa ki hep kendimin ötesini görmemi sağlayan, onlara akmış olan bilgiyi bonkörce benimle/bizimle paylaşan, derste öğrencisini kendinden önde tutan ve ruhuma dokunan tüm öğretmenlerime selam olsun buradan. 

Bu yazıdan haberleri olmasa, kimbilir belki adımı unutmuş olsalar, ve hatta bazıları fiziken artık bu dünyada olmasalar bile.. 

Sesiniz sesim, sözünüz sözüm. 

Teşekkür ederim..🙏